Hvorfor er Gdansk verdt å besøke?

Gdansk er vitne til historien. Noen av hendelsene som har påvirket Europas og verdens skjebne fant sted her, i Gdansk: kampen om dominans over Østersjøen med Sverige i 1600-tallet, Napoleonskrigene og utviklingen av den tyske nasjonalisme i 1800-tallet, nasisme og de tragiske hendelsene av andre verdenskrig, komunisme og frigjørningen takket være Solidaritetbevegelse og Lech Walesa. Spor av disse hendelsene finnes fortsatt i Gdansk gamleby.

Gdańsk er den polske Bergen.

Gdańsk hadde vært en av de viktigste hansabyene i over 250 år. I gamlebyen blomstret internasjonal korn- og tømmerhandel, og flere objekter beviser fortsatt byens rikdom, blant annet gotiske kirker med Mariakirken, de vakre husene til Gdansk elite, havnen, kranen, Neptun-fontenen og flere andre. Gdańsk var Polens største by mellom 1400- og 1600-tallet.

Mariakirken i Gdansk er bygd av omtrent 5 milioner murstein. Den er den største kirken av murstein i verden og den skulle overstråle andre Mariakirker i hansabyene. I den gdanske Mariakirken finner man den største astronomiske klokken fra 1470, flere gotiske altere og andre verdifulle suvenirer.

Gdańsk pleide å være en flerkulturell by.

Tyskere, nederlendere, skotter, engelskmenn, svensker og flere andre nasjonaliteter hadde bosatt seg i Gdansk i århundrer. Nå for tida er den nederlandske arkitekturtradisjonen synlig i gamlebyen. I gamlebyen i Gdansk finnes det også et internasjonalt senter for ravhandel.

Det var i Gdansk, på Westerplatte-halvøya, der andre verdenskrig begynte 1. september 1939. Gamlebyen i Gdansk var blitt nesten helt ødelagt mot slutten av andre verdenskrig og den ble gjenoppbygd av polske arkitekter etter krigen. Nå er den gdanske gamlebyen noe å vare stolt av.

Solidaritet ble født her, i Gdansk.

Lech Walesa sammen med verftsarbeidere fra Leninverftet i Gdansk okkuperte verftsområdet og streiken brøt ut nesten over hele Polen. Den lyktes og arbeiderne oppnådde sitt mål – fagforeningen Solidaritet ble legalisert. Solidaritetbevegelse var basert på ikke-voldelig motstand. Takket være det, ble demokrateringsprosessen i Polen gjennomført uten blodsutgytelse. I dag kan man finne ut mer om Solidaritets historie og om det polske samfunnets seier over kommunisme i et nytt Solidaritet-senter. Senteret er bygget på tomten der Leninverftet lå, ved siden av monumentet over falne skipsverftarbeidere.

Gdansk om vinteren

Gdańsk er et fantastisk sted hvor man kan tilbringe ferie med familien eller en helg med venner. En studietur eller en firmatur til Gdansk er også en fin ideé. Det er verdt å komme hit for en handletur eller et besøk på SPA. Det er mange forskjellige ting å gjøre i Gdansk. Her er det flere kilometer med vakre sandete strender. Man kan spise god mat på gdanske puber og restauranter. Om sommeren kan man besøke Sankt Dominikus Marked, og julemarked om vinteren. Det er verdt å bli kjent med området rundt Gdansk: Sopot, Gdynia, den polske Nederland i Żuławy og de polske samene i Kasjubien. Gdańsk er et flott sted for syklister. Og det viktigste: Gdansk er mye nærmere Norge enn man tror.

Tilbake